Kotimainen päägaalakausi (ainakin minun mielessäni) saatiin päätökseen eilen, kun musiikkialan suomalaisille loistajille annettiin palkintonsa, Emmat. Ilta oli varsin odotetusti Jenni Vartiaisen juhlaa, Seili on loistava levy ja Jenni valtavan karismaattinen esiintyjä, joten sinänsä olen erittäin iloinen hänen menestymisestään. Mutta. Joskus liika on vain liikaa. Toisaalta aloin miettiä myös ehdokasasettelua, olisiko hyvä jos esim. vuoden albumi-kategoriassa ehdolla olevat albumit eivät olisi erikseen ehdolla pop/rock-, metalli-, hiphop/elektroninen/reggae-albumikategorioissa. Saattaisi tuoda ainakin vähän vaihtelua. Sillä hyvin mielelläni olisin esimerkiksi suonut Happoradion Puolimieli-albumille Emman. Palefacen menestymisestä olin myös iloinen, on hienoa että suomalainen palkintoraati myöntää kantaaottavan musiikin merkityksen! Mutta lienee ihan itsestään selvää, että vuoden yleisö Emma meni jälleen kerran, jo viiden kerran peräkkäin, mielestäni siihen tasan yhteen ja ainoaan oikeaan osoitteeseen. Lievitystä tauko (määrittämättömän pitkään) tuskaan toi Johannan ja Simon kiitokset. Olisipa ollut vielä mahtavampaa nähdä koko bändi. Mutta tämäkin riitti taas pitkälle.

Itse Emma-gaala oli mielestäni varsin mukavaa katsottavaa, pääosin. Kuten musiikkigaalassa kuuluukin: musiikkia oli runsaasti. Myös juontajat hoitivat pestinsä varsin huumorintajulla. Palkintojenjakajat tahtoivat välillä vähän viedä turhan paljon aikaa, aikaa joka olisi voitu mielestäni käyttää vaikka Kultaisen ja Erikois-Emman jakamiseen livelähetyksessä.

Aikaisemmin vuoden aikana jaettiin myös jo Jussit. Jussi-gaala noudatteli viime vuotista, ei ehkä kovin onnistunutta kaavaa, paras elokuva-ehdokkaat esiteltiin huonosti ja Maria Sid ei edelleenkään juontanut kovin hyvin. Palkitut elokuvat olivat hyvin odotettavissa myös tässä gaalassa. Ilta oli Rare Exportsin ja Napapiirin sankareiden. Rare Exports on itseltäni edelleen näkemättä, mutta uskoisin, että elokuvan saamat ”tekniset” palkinnot menivät täysin oikeaan osoitteeseen. Napapiirin sankarit palkittiin parhaana elokuvana, yleisön äänestämällä Jussilla, parhaasta käsikirjoituksesta ja ohjauksesta. Täyspotti, täysin oikeutetusti. Loistava elokuva! Näyttelijöinä palkittiin Sara Melleri (Sisko tahtoisin jäädä), Katja Küttner (Prinsessa), Sampo Sarkola (Kohtaamisia) ja Ville Virtanen (Paha perhe). Katja Küttnerin roolisuoritus Prinsessana oli ainakin täysin Jussin arvoinen suoritus.

Kultainen Venla-gaalassa palkittiin muun muassa Helppo elämä, Tartu mikkiin, Kadonneen jäljillä, Duudsonit, Aku Hirviniemi, Ketonen ja Myllyrinne sekä Ihmisten puolue. Ei juurikaan yllätyksiä.

Ja tänään tai oikeastaan huomenna, herään aamuyöllä katsomaan James Francon ja Anne Hathawayn juontamaa Oscar-gaalaa. Ennakkosuosikkeina gaalaan lähtevät jo aikaisemmin runsaasti palkintoja napanneet The Social Network ja King’s Speech. Herätkää tekin! Glamouria on takuuvarmasti koko neljän tunnin ajan! Nelosella: 00.40 Red Carpet, 03.00-07.00 itse Academy Awards.

Minulla on muuten ollut lomaviikko. Alkuviikon olin raikkaassa ilmassa Taivassalossa ja loppuviikon olen enemmän tai vähemmän nukkunut ja katsonut Oslon kisoja.