Kotimaiset gaalat on gaalailtu ja nyt ruoditaan satoa!


Jussi-patsas, tuo elokuva-alan jykevä valkoinen ukko matkasi tänä vuonna liian monta kertaa Pappi Jaakobille, vaikka elokuva olikin toki koskettava. Postia Pappi Jaakobille palkittiin vuoden parhaana elokuvana, Klaus Härö parhaasta ohjauksesta, Heikki Nousiainen miespääosasta ja Dani Strömbäck elokuvan musiikista. On tietysti upeaa, että Klaus Häröllä ei olisi ollut elokuvaa ohjattavana eikä Heikki Nousiaisella roolia näyteltävänä ilman Turun ammattikorkeakoulun opiskelijan opinnäytetyönään tekemää käsikirjoitusta. Onnea Jaana Makkoselle ehdokkuudesta. Kuitenkin käsikirjoitus meni tällä kertaa varsin oivalliseen osoitteeseen: Antti Raiviolle, Jan Forsströmille ja Zaida Bergrothille mielettömän koskettavasta ja ihanasta elokuvasta Skavabölen pojat. Elokuvan käsikirjoitus perustui Antti Raivion näytelmään. Elokuva palkittiin myös parhaasta äänisuunnittelusta (Janne Laine).


Liian monta kertaa Jussi lähti myös taas jälleen kerran Solarin tuotannolle: miessivuosa Peter Franzen, lavastus Pirjo Rossi ja pukusuunnittelu Tiina Kaukanen elokuvasta Rööperi. En kuitenkaan voi sanoa tästä enempää, sillä rehellisyyden nimissä enhän ole elokuvaa nähnyt. Usein vain tuntuu siltä, että riittää Solarin tuotantojen trailereiden näkeminen. Esimerkiksi miessivuosa-kategoriassa olisi kuitenkin ollut ehdolla myös Heikki Nousiainen ja Esko Roine rooleistaan Täällä Pohjantähden alla-filmatisoinnissa. Täällä Pohjantähden alla jäi valitettavasti tyystin ilman pystejä. Harmillista sinänsä, sillä elokuva oli hyvä.


Kuvauksesta palkittiin Tuomo Hutri elokuvasta Muukalainen. Muukalainen sai myös Jussinsa parhaasta leikkauksesta (Mervi Junkkonen). Palkitut naisnäyttelijät olivat tänä vuonna ansaitusti Amanda Pilke elokuvasta Kielletty Hedelmä sekä Minna Haapkylä elokuvasta Kuulustelu. Kuulustelu odottaa edelleen näkemistä, mutta se on ehdottomasti katselulistalla.


Parhaana dokumenttielokuvana palkittiin Kansankunnan olohuone ja yleisöäänestyksen Rööperi. Betonijussi lähti komistamaan Lasse Pöystin takareunaa. Ihan oikealla takanreunalle lähtikin.


Itse gaalasta sen verran, että ei ollut erityisen nautittavaa katsottavaa. Ohjaaja oli puolet ajassa jossain muualla kuin ohjaamossa tai ainakin reagointikyky oli heikko. Maria Sidille oli kirjoitettu huono rooli, en ainakaan halua uskoa että oli ihan oma itsensä. Lisäksi väliohjelmat eivät toimineet ja parhaan elokuvan ehdokkaat esiteltiin kehnosti huonolla huumorilla. Musiikkiakin gaalassa oli luvattoman vähän: vain Neil Hardwickin uuden musikaalielokuvan Jos rakastat pääpari Elli Vallinojan ja Chike Ohanwe esittivät kauniin kappaleen Jos sä tahdot niin.

 

Muutama päivä Jussien jälkeen, oli vuoro noiden jykevien Emmojen. Ja tässä gaalassa musiikkia piisasi!

Hienot esiintymiset nähtiin Lauri Tähkä ja Elonkerjuulta, Mannalta, Anna Puulta, Chisulta, PMMP:ltä, The Baseballsilta ja Kerkko Koskinen feat. Pauli Hanhiniemi/Vuokko Hovatta/Tuure Kilpeläinen ja Paula Koivuniemeltä. Gaalassa lisäksi esiintyivät Amorphis, Vesterinen yhtyeineen ja Cheek. Nämä viimeiseksi mainitut esitykset menivät vähän ohi, mutta varmasti yhtä hienoja olivat! Gaalan juontajana nähtiin YleX:n Ile. Ja menossa mukana hääri myös Radio Milleniumin upea Tuottaja, joka mm. nähtiin lavalla Elonkerjuun kanssa sekä kuuluttajana Veli Kauppinen. Areenan väliaikashown juontaja Siposta en sano mitään, mielipiteeni jääköön tulkittavaksi rivien välistä ;) Gaala oli oikein jees. Ainut pahapaha moka tapahtui Areenan lähetyksen ohjaajalta: leikata nyt Elonkerjuun kiitospuheesta Lennin ja Anan puheet pois ja vielä Sippoon! EI! Onneksi tv-koosteen leikkaaja pelasti ja näytti Kerjuun kiitospuheet kokonaisuudessaan. Kun se kerran jäi myös ainoaksi.

Mutta sitten niihin palkituihin. Emma-gaalahan oli ehdottomasti tänä vuonna nimeään mukaillen naisten juhla. Illan useimmiten palkitut olivat Anna Puu (vuoden debyyttialbumi, naissolisti, pop-albumi ja tulokas), Chisu (Baden-Baden vuoden kappale, kriitikoiden valinta ja tuottaja) ja PMMP (vuoden albumi, rock-albumi ja yhtye). En toki kiellä kaikkien edellä mainittujen naisten lahjakkuutta, mutta tässä tapauksessa usein myös loistokkaan naisen takana on mies. Säännön vahvistavana poikkeuksena upea Chisu, joka muuten on ensimmäinen vuoden tuottajana palkittu nainen. Niin, PMMP:n hovisäveltäjänä Jori Sjöroos, tosin kaikki kunnia myös Paulalle ja Miralle ja yhtyeelle. Vetäähän tämä yhtye aivan mielettömästi lavalla. Silti mieltäni jäi kaihertamaan, että potentiaalinen vuoden yhtye olisi myös ollut muuan Elonkerjääjät. Anna Puun loistavan levyn takana sen sijaan on vaikuttava miestrio herrat Knipi, Lasse Kurki ja Jukka Immonen.

Etnoalbumin Emman sai Vilma Timonen Quartetin Forward, klassisen albumin Emman Pehr Henrik Nordgrenin Transient Moods – Rajatiloja (Turun filharmoninen orkesteri!) ja jazz albumin Emman Verneri Pohjolan Aurora. Vuoden lastenlevynä palkittiin Ipanapan Iltalaulut.

Muita palkittuja, eli niitä palkittuja miehiä sitten: hiphop/dance/r&b-albumi Cheekin Jare Henrik Tiihonen, iskelmäalbumi Kari Tapion Viimeiseen pisaraan, metalli/hardrock-albumi Amorphiksen Skyforger, miessolisti Samuli Putro, vienti-Emma The 69 Eyesille ja kotimaisesta erikoisjulkaisusta palkittiin Tuomari Nurmion Dumari: Raskauttavaa todistusaineisto 1979-2009.

Vuoden myydyimpänä albumina palkittiin The Baseballsin Strike!, nämä pojat ilahduttivat minua suuresti varsin vilpittömällä kiitospuheellaan, jossa myös kiitettiin suomeksi! Pojat olisivat myös kernaasti ansainneet ulkomaisen artistin yleisöEmman. Erikois-Emmat lähtivät Jake Nymanille ja Kauko Röyhkälle. Kultainen Emma Gugi Kokljuchkinille. Mieletön kiitos tälle miehelle, hän ”löysi” ja nosti Elonkerjuun koko maan tuntemaksi.

Ulkomaisen artistin yleisöEmmalla palkittiin siis Tokio Hotel. Niin taas tätä sarjaa, että lukekaa mielipiteeni rivienvälistä. Tälle äänestystulokselle pidän suurimpana syytä sitä, että ulkomaisen artistin äänestysmainostus tapahtui MTV:llä. Kotimaisen artistin yleisöEmma tietenkin lähti itseoikeutetusti Teuvalle muiden aikaisemmin saatujen kolmen yleisöEmman kaveriksi. Ja millä prosenteilla: 69,7 % äänistä! Kyllä vaan oli hyvin vietetty torstai-ilta.

 

Tänään sitten palkittiin tv-tähtiä Venloilla. Itse gaalasta sen verran, että kiitos Maria ja Kristiina, huippuhauskaa! Gaala oli ihan toimiva. Lari Halme juontajana toisinaan hieman pihalla. Jotain musiikkia yms. olisi kiva ollut kuulla. Mutta toisaalta melko lyhyt lähetys oli ja palkinnot jaettiin vauhdilla. Erityisen hienoa oli, kun palkintojen jakajiksi oli rekrytoitu jonnin verran tamperelaisia, kuten Tommi Evilä, Ville Nieminen ja Pate Mustajärvi.

Palkittuihin: Pasila jyräsi! Atte Järvinen palkittiin parhaana ohjaajana ja käsikirjoittajana ja lisäksi raati antoi koko Pasilan työryhmälle viihteen Erikois-Venlan. Ansaittua, ansaittua! Draaman puolella jyräsi Helppo Elämä, joka palkittiin parhaana draamasarjana ja Anu Sinisalo sekä Carl Kristian Rundman rooleistaan sarjassa. Itse toki olisin palkinnut ihanan Uutishuoneen parhaana draamasarjana. Parhaana tv-elokuvana/minisarjana palkittiin Morsian, joka muuten oli ihan hyvä, mutta kun ei Laura Birnin puheesta saa selvää vaikka volumet olisivat täysillä. Draaman Erikois-Venlalla palkittiin toimivaduo Tapio Keskitalo (lavastaja) ja Harri Halonen (kuvaaja).

Viihteen saralla palkittiin myös Ihmebantu parhaana komediasarjana, Cumulus parhaana musiikkiohjelmana, Totuuden hetki parhaan gameshowna, Miitta-täti parhaana keskusteluohjelmana ja parhaana tosi-tv-sarjana koskettava Kadonneen jäljillä. Joka muuten on Solarin tuotantoa, että saavat ne jotain hyvääkin aikaiseksi.


 

 

Näiden yllämainittujen lisäksi alkuvuodesta on palkittu tv:stä tuttuja myös KultainenTV-gaalassa, teatteriväkeä Thalia-gaalassa ja urheilijoita Urheilugaalassa.

Nyt katsotaan urheilua, seuraavat kaksi viikkoa :)